.

.
.

2014. július 29., kedd

TÖKÉLETES FITNESZPIZZA

Joggal vetődhet föl a kérdés bennetek: mit keres egy bazi nagy tepsi pizza a kezemben. Ja, és még röhögök is, hogy „ezt nektek…?!” Szóval mielőtt virtuálisan letörölnétek a kaján vigyort a képemről, elárulom, miért szabad ezt a pizzát enni, hogyan kell elkészíteni HÁZILAG, és miért nem szabad a Pizza XYZ-től pizzát rendelni. Vagyis szabad… mindent szabad…de aztán bőghetsz anyádéknak, és megnézheted magad!

Fitnesz-pizza ide, vagy oda, azért NE vacsorára edd. Mivel (elsősorban) összetett szénhidrátokból áll, sok energiát fog adni! Használd föl! Evés után kb. 2 órával menj el mozogni, kirobbanó formában leszel. 



TÖKÉLETES FITNESZPIZZA


Ebben más,mint egy szokványos pizza:

1. Mi nem nullás lisztet használunk, mint a pizzériák, hanem teljes kiőrlésű lisztkeveréket:

- Teljes kiőrlésű búzalisztet (ebben benne van a korpa, a csíra, minden hasznos rost!)
- Teljes kiőrlésű rozslisztet (ebben is benne van minden, korpa, csíra, magbelső)
- Teljes kiőrlésű zablisztet (ez kemény cucc, ez aztán letisztítja a belek belső lerakódásait)

2. Nem használtunk fel benne cukrot, még a paradicsommártásnál sem! Egy sima pizza tele van cukorral. A tésztába is tesznek, a kecsapba is stb. Aki kecsapból tervezi készíteni a mártást, esküszöm, letiltom!

3. A feltét a következő: paradicsomöntet, vöröshagyma, gomba, zsírszegény sajt, bivaly mozarella, hajszálvékony füstöltsonka (Schwarzwald), egy-két karika füstölt lókolbász, olívabogyó.

Így kezded:
--- Készíts PARADICSOMÖNTETET---

1 közepes fej hagymát apróra vágsz, olívaolajon megpirítod.

Hozzáadsz 5 közepes fej felszeletelt, érett, héj nélküli paradicsomot. (Először forrásban lévő vízbe dobod őket 45 másodpercre, így hip-hop lejön a héjuk!). Sózod, borsozod és kb. 10-15 percig pirítod. Adj hozzá 3 gerezd zúzott fokhagymát, pici oregánót, bazsalikomot).

Ha elkezdi veszíteni a levét, pótold kevés vízzel. Ezután tedd bele turmix gépbe, és adj neki! Folyékony, sűrű, narancssárga pürét fogsz kapni. Ez megy majd a pizza tetejére.

--- TÉSZTA---

2 dkg élesztőt elmorzsolsz 1 dl langyos tejben. 10 perc múlva elkezd habosodni, „felfutni”. Ekkor jó!
20 dkg teljes kiőrlésű (továbbiakban: ’te-ki’)búzaliszt
10 dkg te-ki rozsliszt
10 dkg te-ki zabliszt
Kiméred, összeöntöd őket. Átszitálod, hogy levegős legyen, majd hozzáöntöd a tejes-élesztőt.

Adsz hozzá 2 evőkanál olívaolajat és apránként hozzáöntesz kb. 3-3,5 deci langyos vizet. Jól összegyúrod, közben hintsd meg párszor a gyúródeszkát liszttel, ne ragadjon hozzá a tészta, és a kezedhez sem.

Sózod, és 5 perc dagasztás után cipóformára gyúrod, berakod egy nagyobb tálba, lefeded és berakod a hitvesi ágyba, a takaró alá. Én oda szoktam…de teheted akár a radiátorra is

1 órán át keleszted.

Ez alatt előkészíted a hozzávalókat, felszeleteled őket, és előmelegíted a sütőt: 200 C-ra (légkeveréssel!)

Kikapod az ágyból a tésztát és kb. 3 mm-esre nyújtod, „tepsiformára”. Olajjal kikent tepsibe helyezed, majd a széleit egy picit felhajtogatod, hogy ne csorogjon le a paradicsomöntet. Egy vékony tésztacsíkkal akár ketté (vagy 4 felé) is oszthatod a tésztát, és minden féltekére más és más feltétet rakhatsz.Ez csak egy tipp.

Elsőként jön rá a paradicsomöntet. Erre a hagymagerezdek, gomba, sonkadarabkák, a mozarella (ne legyen szivacsos), reszelsz rá zsírszegény sajtot, pár olívabogyó a tetejére, és mehet be a sütőbe.

Sütés idő: 20 perc! Ha picit vastagabbra sikerülne a tészta, akkor 25 perc.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése