.

.
.

2013. december 22., vasárnap

KARÁCSONYI FITNESZ BEJGLI

Valamit be kell vallanom Nektek. Nem vagyok a cukrászok gyöngye, és nem kedvenc elfoglaltságom a sütés. Nem tudok 500 féle receptet, viszont amik a fejemben vannak, azoknál veszem a fáradságot, és kiagyalom, kikísérletezem, hogyan lehet őket "fitneszesíteni". A cél az, hogy finom legyen a süti, ugyanakkor fehér lisztet, cukrot, margarint (transzzsír!) véletlenül sem tartalmazzon.

Tudnod kell, hogy az anyós bejglijét nem ezzel fogod lepipálni. Már ha akarod :) Amit viszont ígérhetek, hogy sokkal egészségesebb, mint cukros, fehér lisztes társai, és lelkifurdalás meg plusz zsírpárnák nélkül segít átvészelni a Karácsonyt. Én kakaóst, mákost és dióst készítettem.

Ebből nyugodtan adhatsz a gyerekeknek is, nincs benne cukor, ami rongálná a fogukat, sem fehér liszt vagy transzzsír, ami a Te fenekeden kötne ki zsírpárna formájában. Mire kész lett, Csongi pont hazaért apával a játszótérről, azonmód kipirulva felkapott egy villát (!!!), és fejvesztve rohant a tányérhoz, hogy "kalááááács" :))) Alig lehetett elzavarni kezet mosni :)

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
45 dkg  teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg kókuszzsír
1 tojás (+1 a kenéshez)
csipet só
5 dkg xilit
2,5 dkg élesztő
kb. 2 dl tejföl

A tésztát nagyon egyszerű elkészíteni. A vajat összedolgozod a csipet sóval, xilittel, beleszórod az élesztőt (nem kell külön felfuttatni). Hozzáadod az egy egész tojást, valamint kb. 2 dl tejfölt. Azért írtam, hogy kb, mert a tészta lágyságától függ a tejföl aránya, ha túl száraz, akkor mehet még hozzá egy kicsi. Szépen összegyúrod, négy egyenlő nagyságú golyót formázol belőle, és zacskóban elteszed másnapig a hűtőbe / hűvös helyre.

Amikor másnap kiveszed, nagyon kemény lesz a tészta, várj addig, amíg felolvad. Ez nálam kb. 2 óra volt. A kókuszzsír kiütközhet rajta, ez nem baj, majd felolvad.

Ne tegyél lisztet sem a deszkára, sem a tésztára, amikor nyújtod. Figyelem! A nyújtás nehéz művelet a fitnesz sütiknél. Fehér lisztből haj, de könnyű szép tésztát gyúrni, de hát valamit valamiért. Szóval ne tessék engem szidni, amikor nyújtani próbálod, és törik: kis ügyességgel azért úrrá leszel majd a helyzeten. A jó hír az, hogy mivel a tészta sok kókuszzsírt tartalmaz, nem fog ragadni, kicsit sem!

Mákos töltelék 2 rúdhoz:

20 dkg darált mák (nem cukrozott!!!)
18 dkg xilit
kevés mazsola
egy citrom leve és héja
esetleg rum(aroma)


Diós töltelék 1 rúdhoz:

10 dkg durvára darált dió
8 dkg xilit
kevés mazsola
fél citrom leve és héja
kevés vanília aroma vagy darált vaníliarúd

A töltelékek úgy készülnek, hogy a fent leírt hozzávalókat összedolgozod. Ha nagyon porlik, akkor egy picike tejet tehetsz hozzá (nekem 1-2 teáskanálnyi kellett csak).

Legegyszerűbb a kakaós: ott csak rászórod a kinyújtott tésztára a kakaót, majd a xilitet, az arány szemre megy, mint a palacsintánál, ennyi :)

Téglalap alakúra nyújtod a tésztát, rászórod a tölteléket, felhajtogatod a széleit, ahogy a képen látod, a széleket lekened tojással (egész tojás, nem csak fehérje!), és feltekered.

A rudak tetejét megkened egész tojással, majd beteszed a sütőbe. Én 180 fokon kezdtem sütni kb. 15 percig, de soknak bizonyult, úgyhogy további 25 percig sütöttem őket még 150 fokon légkeveréssel.
A sütési idő és hőfok a Te sütőd függvénye. Ha nagyon gyorsan kezd barnulni a teteje, akkor tekerd lejjebb. Általában 25-30 percet szoktak írni 180 fokon, de nekem az nem jött be.
Karácsonyi fitnesz bejgli

 
Holnap még pont időben vagy, hogy hozzáfogj.

JÓ ÉTVÁGYAT, JÓ SÜTÖGETÉST, Drágáim :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése