.

.
.

2014. március 23., vasárnap

GYROS tál…egy kicsit "újragondolva"

Ha eddig szidtuk a gyorséttermeket, mint a jeget, nem voltunk teljesen igazságosak.

Mert van egy gyorsétterem, amit mindenkinek szívesen ajánlunk, és nagy rajongói vagyunk mi is. Ezek pedig a török büfék, és az ott kapható isteni gyros! Frissen sült hús (általában csirkecombból vagy bárányból készül), friss zöldség, joghurtos öntet, egzotikus fűszerek...ebből csak jó sülhet ki!

Itthon is gyakran készítem, egy kissé átdizájnolva , ez egy kicsit más, mint a többi. Nem készül el olyan gyorsan, mint az utcai változat, de ha belejössz, ez is megvan pik-pak.

Pita nincs! Ehhez legalábbis nem ajánlott. Van viszont héjában sült krumpli, tzatziki meg friss sali.
Én most a pulykahúsra szavaztam.



Lássuk, mi kell hozzá:

A tzatzikihez (ezzel kezdd, mert ezt be kell hűteni):
- 2 db uborka
- 2 Activia
- 2 nagy kanál tejföl
- oregánó
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél citrom leve
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors

Az uborkát meghámozod, besózod, negyed óra múlva kinyomkodod a levét, és hozzáadod a többi hozzávalót. Jól összekevered, mehet rá fólia és be a hűtőbe.

Most jön a hús:
- csíkokra metélsz 60 dkg pulykamellet vagy csirkecombfilét
- só, fekete bors, őrölt koriander
- fél citrom leve
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl vízzel elkevert Erős Pista

Hevíts fel kókuszolajat, majd hirtelen pirítsd meg a húst. Menet közben add hozzá a fűszereket, és amikor már puha, öntsd rá az Erős Pistás vizet. Ez szépen bevonja a húsdarabokat erős ízzel. Ha itt-ott megkapódik a hús, ne törődj vele, annál finomabb lesz! Ha kész, tedd félre, meleg helyre.

Krumpli:
Miközben sül a hús, már felteheted főni héjában a krumplit. Egy közepes krumplit kb. 3 darabra vágj, a kisebbeket csak kétfelé. Csak félig főzd meg (ez kb. 10-12 percnyi főzést jelent) babérleveles, köményes, sós vízben, a többit elvégzi az olaj. Öntsd le róla a vizet, és öntsd át a krumplikat egy serpenyőbe, forró olívaolajba. Szórd meg kakukkfűvel és tengeri sóval. Ügyelj arra, hogy minden oldaláról piruljanak a szemek.

Most rakd őket össze:
hús, krumpli, tzatziki, és még egy kevés zöld: ez lehet madársaláta vagy jégsaláta. Azon legyél, hogy jól időzítsd: minden legyen meleg, a tzatziki meg hideg.

Nem fogsz csalódni!
Jó étvágyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése