.

.
.

2014. március 25., kedd

KÉKSAJTOS - AVOKÁDÓKRÉM



Ritka "faj".
Viszont annál nagyobb csemege!
Tényleg nagyon ritkán látni, akkor is csak igen rövid ideig, mert perceken belül eltűnik a tálból, a szem elől. Husss...volt, nincs avokádókrém!

Az a legjobb benne, hogy mindig az legmegfelelőbb avokádó erre az ételre, amit a Sparban már leakcióztak és meg akarnak tőle szabadulni, mert vészesen sötétedik és puhul...na, pont ez az, amit mi keresünk! Így lesz 290 Ft helyett 99-ért avokádónk, amit már szépen villával is szét tudunk nyomkodni, a magja pedig magától kiesik.

Sosem értettem, mit esznek az emberek az avokádón. Egyszer megkóstoltam - rosszul startolt nálam, mert már a világoszöld színe sem tetszett - és SEMMI íze nem volt. Félig még harsogott is...utólag olvastam valahol, hogy az éretlen avokádó mérgező. (Már nem emlékszem, ki kínált meg vele...)

Aztán jött ez a recept. Egy perui indián törzsfőnök suttogta a fülembe a halálos ágyán, hogy éljen tovább a legenda... 
kéksajtos avokádókrém


Szóval, 2 érett avokádót kikanalazunk egy tálba, sózzuk, borsozzuk, facsarunk hozzá egy kevés magmentes (!) citromlevet (lime-mal még finomabb).
Elnyomkodunk benne kb. 8-10 dekányi kék márványsajtot. Kóstolunk, utóízesítjük...és mehet rá a szelet rozskenyérre, nem túl vastagon.
Ez egy proteindús, tápláló "kenő-anyag", amihez nem ildomos húst enni...
(A guacamole is avokádóból készül, egyszer majd azzal is megpróbálkozunk. Kezdésnek, ismerkedésnek ezt ajánlom.)

Egészség!

ui: a képen látható tárgyak NEM illusztrációk! Csak a zeller az...az nem kell bele, viszont jól néz ki.

2014. március 23., vasárnap

GYROS tál…egy kicsit "újragondolva"

Ha eddig szidtuk a gyorséttermeket, mint a jeget, nem voltunk teljesen igazságosak.

Mert van egy gyorsétterem, amit mindenkinek szívesen ajánlunk, és nagy rajongói vagyunk mi is. Ezek pedig a török büfék, és az ott kapható isteni gyros! Frissen sült hús (általában csirkecombból vagy bárányból készül), friss zöldség, joghurtos öntet, egzotikus fűszerek...ebből csak jó sülhet ki!

Itthon is gyakran készítem, egy kissé átdizájnolva , ez egy kicsit más, mint a többi. Nem készül el olyan gyorsan, mint az utcai változat, de ha belejössz, ez is megvan pik-pak.

Pita nincs! Ehhez legalábbis nem ajánlott. Van viszont héjában sült krumpli, tzatziki meg friss sali.
Én most a pulykahúsra szavaztam.



Lássuk, mi kell hozzá:

A tzatzikihez (ezzel kezdd, mert ezt be kell hűteni):
- 2 db uborka
- 2 Activia
- 2 nagy kanál tejföl
- oregánó
- 2 evőkanál olívaolaj
- fél citrom leve
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors

Az uborkát meghámozod, besózod, negyed óra múlva kinyomkodod a levét, és hozzáadod a többi hozzávalót. Jól összekevered, mehet rá fólia és be a hűtőbe.

Most jön a hús:
- csíkokra metélsz 60 dkg pulykamellet vagy csirkecombfilét
- só, fekete bors, őrölt koriander
- fél citrom leve
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl vízzel elkevert Erős Pista

Hevíts fel kókuszolajat, majd hirtelen pirítsd meg a húst. Menet közben add hozzá a fűszereket, és amikor már puha, öntsd rá az Erős Pistás vizet. Ez szépen bevonja a húsdarabokat erős ízzel. Ha itt-ott megkapódik a hús, ne törődj vele, annál finomabb lesz! Ha kész, tedd félre, meleg helyre.

Krumpli:
Miközben sül a hús, már felteheted főni héjában a krumplit. Egy közepes krumplit kb. 3 darabra vágj, a kisebbeket csak kétfelé. Csak félig főzd meg (ez kb. 10-12 percnyi főzést jelent) babérleveles, köményes, sós vízben, a többit elvégzi az olaj. Öntsd le róla a vizet, és öntsd át a krumplikat egy serpenyőbe, forró olívaolajba. Szórd meg kakukkfűvel és tengeri sóval. Ügyelj arra, hogy minden oldaláról piruljanak a szemek.

Most rakd őket össze:
hús, krumpli, tzatziki, és még egy kevés zöld: ez lehet madársaláta vagy jégsaláta. Azon legyél, hogy jól időzítsd: minden legyen meleg, a tzatziki meg hideg.

Nem fogsz csalódni!
Jó étvágyat.

2014. március 19., szerda

– KENYÉRGONDOK – II. RÉSZ

Petőfi Sándor anyukája még azt hitte, szégyellnivaló, ha csak barna kenyeret tud az asztalra tenni, ma ugyanezért a „reformkonyha-fan” jelzőt aggatnánk rá inkább, és étkezési tanácsokat osztogathatna saját 
blogján.



Fekete kenyér (1845)

Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.

De vajon mit is ehetett Petőfi ott és akkor? Leginkább azt, szegény, amit éppen elé rakott az anyja… na de mégis mit!?

Vegyük sorra a lehetőségeket:

Ehetett FÉLBARNA KENYERET (bal fölső kép). A félbarna kenyér a liszt arányában tér el a klasszikus fehér kenyértől, mégpedig 85% búzaliszt, 15% rozsliszt felállásban készítik a tésztáját. Mivel a magyar gasztrokultúra nehezen fogadott el bármi mást a fehérliszten kívül, napjainkban a félbarna kenyér fogyasztása is haladásnak számít… de ez még távolról sem „reformkonyha”, ezért számodra éppúgy kerülendő, mint a fehér kenyér.

Ehetett BARNA KENYERET (jobb fölső kép). Ez a kenyértípus készülhet búzalisztből vagy rozslisztből, esetleg a kettő keverékéből. Barna színe a liszt korpatartalmával van összefüggésben. Ebbe már beleőrölték a maghéjat, tehát van benne rost, fehérje, vitamin - ezek sötétítik (’barnítják’) ugyanis a lisztet.

Petőfi ehetett ROZSOS KENYERET is (bal alsó kép). Ez egy olyan kenyérfajta, ahol a lisztkeverékben a rozsliszt aránya 30-50% között van. Színe egészen barna, gyakran kevernek hozzá olajos magvakat vagy szórják meg a tetejüket, és sütik el „fitness cipónak” vagy valami hasonlónak.

De ehetett akár ROZSKENYERET is (jobb alsó kép). A rozskenyér lisztkeverékében a rozsliszt aránya 50%-nál magasabb. A felső határ nincs megszabva, én már vettem Szlovákiában 90% rozsliszt, 10% búzaliszt arányú rozskenyeret. Finom volt! Mivel a rozs nem lép reakcióba az élesztővel (csak a sikértartalmú búzaliszt), ezért legtöbbször némi búzalisztet kevernek hozzá. Persze akad 100%-os rozstartalmú kenyér is, de az olyan sűrű, mintha szurokból lenne kiöntve.

A magyarok finnyogása a savanykás ízű, sűrű tésztájú rozskenyérrel kapcsolatban teljesen érthetetlen a tőlünk északra élő szláv szomszédok, illetve a német/osztrák kultúrkörben élők számára. Ott nem övezi a fehér kenyeret ekkora kultusz, hiszen náluk a mostohább körülmények között is jól megtermő rozs, tönköly, zab, stb. sokkal inkább elterjedt volt.

Amit valószínű nem evett Petőfi, az a MALÁTÁVAL SZÍNEZETT „barna színű” kenyér, hiszen édesanyja már csak nem akarta őt így átverni, de abban biztosak lehetünk, hogy naponta több százezer embertársunk vásárol pörkölt, csíráztatott gabonaőrleménnyel – azaz malátával – színezett kenyeret (melynek színét és ízét általában még karamellel is szokás fokozni), és eszi abban a hiszemben, hogy ő ettől most fogyni fog… nem fog!

Összegezve: fogyás illetve súlytartás szempontjából leginkább a TELJES KIŐRLÉSŰ kenyérfajtákat, ezen belül is a ROZSKENYERET ajánljuk. Ez a fajta telít el leghamarabb, és ebből is tudsz leghosszabb ideig energiát meríteni.

Még mindig nincs vége, rövidesen újra jelentkezem!

Addig is, figyelj oda, mit eszel!

2014. március 18., kedd

FEKETE-FEHÉR? IGEN-NEM? KENYÉRGONDOK – I. RÉSZ

Vannak dolgok, amikről azt hisszük, ismerjük, hiszen használjuk, látjuk, élünk velük, amióta csak az eszünket tudjuk… mégis, ha vesszük a fáradságot és elmélázunk felette, rájövünk, hogy fogalmunk sincs, mit rejtenek magukban, hogyan készülnek és miért az a nevük, ami!

Egy próba: meg tudnád-e mondani, mi a különbség a barna színű, a félbarna, a barna, a rozsos és a rozskenyér között? Meg ott van még a graham, a fitness, a sokmagvas stb. kenyerek népes tábora. Melyik miből készül? Mi van bennük? Miből mennyi?

Veszed, eszed minden nap, meg is nyugszol, hogy akkor most adsz az egészségnek, hiszen (valamitől) „barna” kenyeret majszolsz…csak épp a mérleg nem akar kevesebbet mutatni?

Ugye hogy ugye?

Tegyünk csak rendet a fejekben, bár ez nem lesz egyszerű menet.

Le kell menni egészen a gyökerekig… ok, ha addig nem is, de a csíráig mindenképpen. Ha szemügyre vesszük, miből áll a gabonaszem, érdekes dolgok fognak a helyükre kerülni a fejedben, meglátod. Főleg ha eddig csak a ’megérzéseid súgták’, hogy a „teljes kiőrlésű” meg a „búzacsírával” feliratok valami pozitív dolgot jelölnek.

A két legismertebb kenyérgabona a búza és a rozs. Ezeknek van szemtermésük, pl. búzaszemet már mindenki látott - kívülről. Gyere, szedjük szét!





 

- Legkülső rétege a maghéj, amely több további réteget (a legfontosabb ezek közül az aleuron réteg) takar. Ezek olyan szorosan simulnak egymáshoz, mint a káposztalevelek vagy tapétarétegek. Valójában előbb-utóbb össze is nőnek. Nos, a maghéj nem más, mint a korpa!

- Odabent, a rétegek alatt rejtőzködik a magbelső. Bizarr nemzetközi nevén: endospermium. Mi meg ezt esszük. Ez adja a mag kb. 85%-át.

- A magbelső pedig a csírát foglalja még magába, ez teszi ki a maradék 15%-ot.

A XIX. század közepén a magyar malomipar forradalmi újításának számított az a technológia, amivel a maghéjat (korpát) és a csírát teljesen el tudták választani a magbelsőtől. Innentől kezdve nincs többé korpa, csak „gyönyörű” fehér liszt. És a magyar kultúrában – sajnos – presztízskérdésnek számított, ki ehet „csak” barnás árnyalatú korpás kenyeret, és ki engedhette meg magának a hófehér kenyeret… Természetesen a jóltápláltság, értsd: maga a POCAK is hozzátartozott a státusz-szimbólumokhoz. (húúú!)

A rostok, vitaminok és ásványi anyagok – minden, ami miatt a csíra és maghéj értékesnek számít – ki lettek szűrve, ki lettek TILTVA.

…de miért?

Jogos a kérdés!

Azért, mert a maghéj sok rostot, cellulózt tartalmaz, ami emészthetetlen az emberi szervezet számára (tehát ballasztanyag). …de akkor az mégis miért jó?? Azért, mert jobban megdolgoztatja a vastagbelet, fellazítja a bélfalon lévő lerakódásokat, több energiát égetünk el, míg az emésztőrendszerünk birkózik vele, és kevesebb is elég belőle, hogy jóllakottsági érzésünk legyen.

A GRAHAM kenyér pl. ilyen. Durvára aprított korpás búzalisztből készül, és főleg gyomorpanaszokkal (puffadás, bélrenyheség, székrekedés stb.) küzdő embereknek ajánlják, mert fokozza a gyomor- és bélműködést.

Kereskedelmi szempontból viszont a korpa és csíramentes, fehér búzalisztből készült kenyerek és péksütemények terjedtek el, hiszen azoknak van legmagasabb kalóriaértékük, szénhidrát- és fehérjetartalmuk, és szinte átsuhannak az emésztőcsatornán, békén hagyva a beleinket (max. jól ráragadnak a bélfalra és bélredőkbe, eltömítve azokat). Be is szokás velük zabálni, igaz? De jó ez így?

…folyt. köv. rövidesen. Ne menj messzire.

2014. március 16., vasárnap

A TÁVOLSÁG A LÉNYEG?



"Lefutottam tíz kilométert!" - "Húúú, tényleg, aztaaa!" Minél többet képes valaki futni, annál nagyobb jani, és annál hatékonyabb az edzése..... vagy mégsem? Most megmutatom Neked!

Igen is, meg nem is. A futás nálam mindennek az alapja, a kitartásra nevelés, a kezdet, a haladás, a kikapcsolás, a felüdülés. Imádom. Mégis, veszélyes pálya. Ha nem vigyázol, beszippant a távolság. Azt hiszed, minél többet és minél gyakrabban futsz, annál nagyobb király vagy és annál jobbat teszel magadnak. Pedig ez nagyon nem így van.

Futni is lehet alibiből. Lefutottam két szigetkört! (10 km). Le. De hogy? Kocogva, beszélgetve, nézelődve? Igen, valamire jó az is. Csak ne akarj vele bomba alakot.

Ha igazán, keményen, magadat odatéve nyomod a 10 km-t, akkor respect! De Te meg akarsz szép izomzatot? Akarod, hogy szép kerek vállad, feneked legyen? Akkor nem elég minden nap keményen és még keményebben futni, mert leépül, egyszerűen elég az izomzatod, és úgy fogsz kinézni, mint egy éhezőművész! Higgy nekem, én már megjártam ezt az utat. 48 kilósan futottam én, mint az állat, csak jól nem néztem ki.

Ha imádod a futást és izmokat is akarsz, akkor csinálj szabadtéri cross-tréninget a futóedzésből. Az meg mi? Az, amikor erősítő gyakorlatokat kombinálsz állóképességi részekkel az edzésedben. Az állóképességi rész egyértelműen a futás. Az erősítés pedig lehet

- fekvőtámasz
- kitörés
- guggolás
- meredek emelkedőre felgyaloglás (comb, popsi)
- tolódzkodás egy padon (képen én)
- statikus tartások (megtartod, és nem mozdulsz, pl. hídtartás / plank, oldalsó deszkapóz, fekvőtámaszpóz tartása)

Vihetsz magaddal gumiszalagot vagy Gymsticket (Gyulánál a képen a kék "bot"), ezekkel is remekül erősíthetsz.

5 perc futás, 10 perc erősítés. Ezt 4x megismétled, akkor vagy király. Nem akkor, ha lelötyögsz 10 km-t nap nap után, ugyanott, ugyanúgy. Azt megszokja a szervezeted, és lesheted a fejlődést, mert nem lesz.

Na gyerünk, próbáld ki még ma:)

SZABADTÉRI CROSS
Sokáig most a FB oldalunké volt a főszerep. De most újult erővel indul a blogírás :) Legújabb cikk perceken belül a futásról. Mert futni jó, na, de hogyan érdemes?

2014. január 6., hétfő

Méregtelenítsünk egyet!

Ez az étrend különösen most, az ünnepek után nagy segítségedre lehet, hogy a cipzár könnyebben fölcsússzon és a gomb könnyebben begombolódjon ott, ahol kell.

A különböző étrendeket és módszereket idehaza, saját magunkon szoktuk kipróbálni, most is így történt: A gyomrodat kiszellőztetheted, a súlyodat könnyen csökkentheted, ha Te is betartasz néhány alapszabályt.

Mi a lényeg?

1. A módszer legfőbb lényege, hogy nagymértékben meg kell növelni a lédús zöldségek és gyümölcsök bevitelét, és DÉLIG CSAK GYÜMÖLCSÖT fogyassz, de abból annyit, amennyi csak jólesik. Lehetőleg kombináld az édesebb és savanykás gyümölcsöket. Ezzel nagy mennyiségű rostot és folyadékot juttatsz az emésztőrendszerbe, ahol a rostok elkezdik „kitakarítani” az eltömődött (és ezért puffadó) beleket. Most pont erre van szükséged, ha úgy érzed, túletted magad az ünnepek alatt.

2. A déli és a délutáni étkezéseknél próbáld NE keverni a szénhidrátot a fehérjével. Ez azt jelenti, hogy például ebédre nem eszel húst, se tejterméket. Már hallom is a kérdést, hogy akkor mit egyek? Pl. zöldséges rizst, krumplis tésztát, gombapaprikást, ilyesmiket. Tésztát, krumplit, rizst ehetsz és hozzá zöldséget, szóval éhen nem fogsz halni, ne félj.

3. A fehérjét: húsokat, tejtermékeket, tojást hagyd meg estére, viszont ne egyél hozzájuk szénhidrátot (semmi kenyér, tészta, krumpli, rizs). Csinálj - mondjuk - görög salit, vagy kukoricás-borsós salátát joghurtos öntettel. Zöldséget ehetsz bármikor, bármihez. Legyél kreatív!

Az egész étrendet támogasd meg egy méregtelenítő és enyhe vízhajtó hatású gyógytea-kúrával. Főzz egy erős oldatot a következőkből: csalánlevél, zöld tea, maté tea. Másfél liter vízbe tegyél egy-egy evőkanállal és ezt az adagot idd meg délig. Dél után igyál meg még egyszer


1,5 liter vizet. Egy kicsit megdolgoztatod a veséidet és egy kicsit gyakrabban fogod látogatni a trónt, de tutira megéri.

Próbáld ki és csináld addig, amíg jólesik! Nem fogsz éhezni egy percig sem, testednek pedig felkínálsz valami újat. Lehet, tetszeni fog neki és ez fogja elindítani a várva várt súlycsökkenést.

Béke - Gyula voltam